לב ליבה של עסקת רכישת דירה מגורים חדשה מקבלן הוא מועד מסירת החזקה וקבלת מפתחות הדירה. בתום תקופה ארוכה של ציפייה, בחירת אביזרים אצל הספקים השונים והמתנה מורטת עצבים - מגיע היום המיוחל בו מתכנסים נציגי הקבלן והקונים בדירה לצורך מסירת החזקה. חשיבותו של יום זה הינה עליונה במעלה לא רק מאחר ובסופו תימסר הדירה לידי בעליה אלא בייחוד מאחר ומאותו המועד יחלו תקופות הבדק והאחריות ביחס לדירה ולמתקניה. על מנת לצלוח את מועד מסירת החזקה בדרך הטובה ביותר ריכזנו עבורכם מס' טיפים מניסיוננו ומניסיון לקוחותינו.
היערכות וביקור מקדים בדירה – חשוב לזכור כי במרבית הפעמים מוזמנים מס' רוכשים לקבל את דירתם באותו היום. המשמעות היא שהזמן שהוקצב לכל דירה אינו בלתי מוגבל, ובמרבית המקרים מדובר על כשעה וחצי לדירה. מאחר והזמן קצר והמלאכה מרובה מומלץ לנסות ולתאם ביקור מקדים בדירה כשבועיים-שלושה טרם מועד המסירה כאשר עדיין לא התחילו מסירות הדירות בפרויקט. בביקור מקדים זה אנו ממליצים לבדוק את מידות הדירה ביחס לתוכניות, לוודא את קיומם של כלל מתקני הדירה בהתאם למפרט, לאמת את מיקומם של נקודות החשמל השונות בהתאם לתוכניות ולערוך תרשומת אישית מוקדמת של ליקויים שנצפו אותה יש למסור לקבלן כבר כעת על מנת שיתוקנו טרם מועד המסירה.
בדיקת קירות הדירה תחת תאורה - המשך ישיר לטיפ הקודם הוא ביצוע ביקור מקדים בדירה בשעות הערב, תחת תאורת מנורות הדירה. תאורת נורות הדירה כאשר בחוץ חשוך תבליט ותדגיש פגמים בטיח ובקירות הדירה, אשר כמעט ואינם נראים באור יום.
מתי לבוא - מאחר ומדובר ביום עמוס ולחוץ הן בעבור רוכשי הדירה והן בעבור נציגי הקבלן, ומאחר ובמרבית המקרים מוזמנים לאותו היום מס' רוכשים – מומלץ לנסות ולתאם את מסירת החזקה לשעות הבוקר ולא אחר הצהריים, ולנסות להיות בין הראשונים באותו היום. באופן זה ניתן לצמצם ולו במעט את השפעת העייפות, חוסר הסבלנות ולחץ הזמן אשר להם תפקיד משמעותי ביום זה. כמובן שמומלץ לקבוע את מסירת החזקה לשעות בהן ישנו אור שמש, אשר מסייע באיתור הליקויים בדירה ללא תלות בתאורה חיצונית, ולא בשעות הערב כאשר מצטרפים למשחק משתנים נוספים כדוגמת עייפות והרצון לסיים את יום העבודה.
מה להביא – אנו ממליצים להגיע למועד המסירה מצוידים במחברת עם כריכה קשיחה, כלי כתיבה, תוכניות הדירה והמפרט הטכני, מטר ופלס. אל תסמכו על נציגי הקבלן כי יהיו בידיהם באותו המועד הכלים שלעיל – פשוט הביאו אותם אתכם.
מצב הדירה במועד המסירה – חשוב מאוד לבקש מהקבלן לקבל את הדירה כאשר היא פנויה מכל וכל, כאשר הוצאו ממנה כל חומרי הבנייה, לרבות אריחי הקרמיקה הספייר, ולאחר שהדירה נוקתה על ידי הקבלן. אל תצפו כמובן לניקיון יסודי, אך דרשו כי הדירה תישטף לפחות במים טרם המסירה.
פרוטוקול מסירה – פרוטוקול המסירה הוא מסמך משפטי מחייב. זהו מסמך בו יפורטו הליקויים שמצאתם בדירה ופירטתם בפני הקבלן. חשוב להבין כי ליקויים אשר לא יירשמו בפרוטוקול המסירה יהיה קשה לכם יותר לגרום לתיקונם על ידי הקבלן שכן סביר שהקבלן יטען כי הם נגרמו על ידיכם לאחר קבלת מפתחות הדירה. לכן, אנו ממליצים להקפיד לרשום בפרוטוקול המסירה כל ליקוי שמצאתם בדירה, קטן כגדול, תפל או מהותי, העיקר שיירשם. על מנת למנוע ספקות וטענות מומלץ לערוך רשימה מקבילה גם באופן עצמאי במחברת שהבאתם אתכם ולהשוות בסופו של יום בין המחברות. חשוב כמובן לקבל לידיכם העתק מפרוטוקול המסירה כפי שנרשם על ידי נציגי הקבלן. זכרו – פרוטוקול המסירה מתעד את הפגמים שנמצאו בדירה במועד המסירה. לא כתוב – לא היה.
מסירת ערבויות חוק המכר – במרבית הסכמי המכר מופיעים סעיפים לפיהם טרם מועד המסירה על הרוכשים למסור לקבלן את ערבויות חוק המכר שבידיו וכן את פנקס השוברים, וזאת כמובן כתנאי למסירת החזקה בדירה לידיהם. על מנת למנוע אי נעימויות במועד המסירה מומלץ לבדוק את הוראות ההסכם ביחס לפרטים אלו טרם מועד המסירה, וכן להיוועץ עם עורך הדין אשר ייצג אתכם ברכישת הדירה כיצד לפעול במקרה ובו טרם התמלאו התנאים לביטול הערבויות.
אל תחסכו בבדיקות – מסירת החזקה כשמה כן היא. החל מאותו המועד אתם – הרוכשים – הם מי שמחזיק בדירה וכל ליקוי או פגם שיתגלו יעיבו על ההנאה שבכניסה לבית חדש. לכן – אל תמעטו בבדיקות הדירה. הקפידו ובדקו את כל מתקני הדירה השונים, הרימו והורידו את כל התריסים; פתחו, סגרו ונעלו את כל הדלתות ; הורידו מים באסלות ; מלאו אמבטיה ורוקנו ; פתחו את כל הברזים ; הדליקו את המזגן הן על חימום והן על קירור; הפעילו את דוד החשמל וכמובן – בדקו את שקעי החשמל ונקודות המאור השונות. טיפ חשוב – הביאו אתכם נורות כמספר נקודות המאור בדירה והבריגו את כולן טרם תחילת הבדיקה. כך תחסכו לעצמכם זמן רב, וכן תוכלו לגלות חיווטי חשמל לא נכונים.
תעודות אחריות – הקפידו לקבל לידיכם במועד המסירה תיק מסמכים מסודר מאת הקבלן הכולל את כלל תעודות האחריות בנוגע למתקני הדירה השונים, לרבות מתקני החשמל, מוצרי האלומיניום, המטבח, הכלים הסניטריים, דלתות הפנים, דוד החשמל, האינטרקום ועוד...
על מה חותמים – בתום הסיור בדירה סביר שתתבקשו על ידי הקבלן לחתום על אישור מסירת חזקה. חשוב מאוד (!!!) לקרוא בדיוק על מה חותמים ולא לחתום כהרף עין וללא קריאה. שימו לב כי אינכם חותמים על סעיפים בהם מצוין שבדקתם דברים שלא נבדקו על ידכם, או על סעיפים בהם אתם מוותרים על טענות שאינן קשורות לבדיקות שכעת ביצעתם (כמו למשל ויתור על פיצוי בגין איחור במסירת הדירה), וכמובן הימנעו מחתימה על סעיפים בהם מוגדר ויתור כללי על כל טענה כלפי הקבלן ביחס לדירה.
מונים – חשוב כמובן לתעד בפרוטוקול המסירה את מצבם של מוני המים והחשמל במועד המסירה, וזאת על מנת להימנע מתשלום עבור צריכה שבוצעה בתקופה שקדמה למועד המסירה.
הצמדות – רגע לפני שמקבלים את מפתחות הדירה שימו לב שלא שכחתם לבדוק גם את ההצמדות לדירה (המחסן, החניה, הגינה). הקדישו גם להם את הזמן הראוי לצורך הבדיקה.
חברת בדק – מומלץ לשקול בדיקת הדירה באמצעות חברת בדק חיצונית המתמחה בכך כבר במועד קבלת המפתח, ובכל מקרה לא יאוחר מתום שנה מקבלת המפתח.
ספריי כחול ונייר סופג – טיפ אחרון וקטן אבל לא תאמינו כמה חשוב – הביאו אתכם למסירת החזקה "ספרי כחול" (לניקוי חלונות) וחבילת נייר סופג. לא תאמינו כמה עוגמת נפש תחסכו לעצמכם לו תשקיעו מספר דקות בניקיון החלונות, ויטרינת הזכוכית ביציאה לגינה או למרפסת, ומשטחי השיש והקרמיקה במטבח ובארונות הרחצה. ניקיון זה יסיר את שכבת האבק הדקה שהצטברה על משטחים אלו ואשר ייתכן ומסתירה תחתיה שריטות שבמרבית המקרים אינם ניתנים לתיקון. אלו בדיוק סוג הליקויים אשר ככל ולא יירשמו בפרוטוקול המסירה יהיה ניתן לטעון לגביהם כי הם נעשו על ידיכם או על ידי בעלי המקצוע מטעמכם לאחר המסירה, והרי אף אחד מאיתנו לא אוהב לשלם ממיטב כספו ובסופו של דבר לקבל שיש שרוט במטבח...
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושאים. בכל מקרה ספציפי מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.